1. Seuran yhteiset pelisäännötTaekwon-Do on kamppailulaji, jossa lapsilla, nuorilla ja aikuisilla on tilaisuus kehittyä liikunnallisesti sekä muuttumaan aktiivisiksi, sosiaalisiksi, vastuullisiksi ja itsenäisiksi ihmisiksi. Monipuolisten likuntataitojen ja valmiuksien lisäksi Taekwon-Do kehittää myös positivista minäkuvaa, tervettä itsetuntoa, sekä vuorovaikutustaitoja. Harjoituksissa opitaan myös kunnioittamaan toista sekä olemaan ystävällinen kaikille. Harjoituksissa ei hyväksytä eikä suvaita minkäänlaista kiusaavaa ja epäasiallista käyttäytymistä.
Kaikki ovat tervetulleita toimintaan ja kaikkia kohdellaan tasavertaisesti. Ketään ei syrjitä tai jätetä ulkopuolelle, jokaista kunnioitetaan yksilönä.
Seuran ohjaajat tekevät tärkeää ja vastuullista työtä myös vanhempien tuella. Aikuisten tulee olla käytöksellään itse esimerkkinä nuorille ja lapsille. Vanhempien taustatuki ja -apu on lasten ja nuorten onnistumiselle lajissa on tärkeää. Tietyt talkoot, kuten esimerkiksi apu kilpailujen järjestämisessä, yhteiset kyydit Taekwon-Do tapahtumiin, kioskitoiminta yms. saadaan onnistumaan vain vanhempien avulla ja tuella.
2. Sovitut pelisäännöt harrastajille harjoituksissa- Kunnioitan ohjaajia ja muita harrastajia
- Annan kaikille harjoittelurauhan
- En kiusaa enkä satuta ketään
- Kuuntelen ohjaajan antamia ohjeita ja noudatan niitä
- En puhu silloin, kun ohjaaja puhuu, enkä pidä turhaa melua
- Olen esimerkkinä muille oppilaille
Mikäli näitä pelisääntöjä ei noudateta, saa varoituksena yhden keltaisen kortin. Kolmen (3) keltaisen kortin jälkeen, neljäntenä tulee punainen kortti, joka tarkoittaa, että harjoitukset ovat tältä kerralta loppuneet kyseisen harrastajan kohdalla.
Harrastajan epäasiallisen ja häiritsevän käyttäytymisen takia ohjaajat voivat huomautuksen tai varoituksen (keltaisen kortin) yhteydessä määrätä myös
lisäharjoituksia kyseiselle harrastajalle, tai kaikille osallisille, tai koko ryhmälle. Tarvittaessa ohjaajat ottavat yhteyttä harrastajan vanhempiin/huoltajiin harrastajan käyttäytymisestä.
Epäasiallista ja häiritsevää käyttäytymistä ovat:
- epäkunnioittava ja epäasiallinen käytös ohjaajia kohtaan
- jatkuva melu ja häiritseminen harjoituksissa
- harjoittelurauhan noudattamatta jättäminen
- ohjaajien antamien ohjeiden ja harjoitusten noudattamatta jättäminen
- epäkunnioittava ja epäasiallinen käytös muita harrastajia kohtaan
- muiden harrastajien nimittely
- muiden harrastajien kiusaaminen
- töniminen ja väkivaltainen käyttäytyminen muita harrastajia kohtaan
- häiritsevä ja epäasiallinen käytös harjoitusten ulkopuolisissa tiloissa, kuten pukuhuoneessa, aulassa sekä muissa rakennuksen tiloissa
- harjoitusten ulkopuolisten tilojen sotkeminen
Mikäli häiritsevä ja epäasiallinen käytös on jatkuva lukuisista huomautuksista ja varoituksista huolimatta, harrastaja/huoltaja voi saada kirjallisen varoituksen asiasta sekä kuukauden harjoituskiellon. Mikäli harjoituskiellon jälkeen häiritsevä käytös jatkuu edelleen, seuralla on oikeus antaa porttikiellon seuran harjoituksiin.
Seuran tulee taata turvallinen toimintaympäristö harrastajille. Turvallisella toimintaympäristöllä tarkoitetaan ympäristöä, jossa urheilu tuottaa iloa ja positiivisia kokemuksia ilman, että yksikään kokee kiusaamista, häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä.3. Sovitut pelisäännöt vanhemmille tai huoltajille- Tuo lapsesi enintään 15 minuuttia ennen harjoituksen alkua. Ohjaajat eivät ole paikalla ennen sitä ja lapsi voi jäädä ilman valvontaa.
- Vanhempi/huoltaja voi jäädä odottamaan lasta tai lähteä harjoitusten ajaksi muualle, mutta vasta silloin kun harjoitukset ovat alkaneet.
- Lapset pitää hakea heti harjoituksen päädyttyä, jotta lapset eivät jää yksin ilman valvontaa: toinen ryhmä aloittaa heti lasten ryhmän jälkeen ja molemmat ohjaajat ovat siellä varattuina. Tällä pyritään myös estämään sopimatonta käytöstä pukuhuoneissa ja muissa rakennuksen tiloissa.
- Jos alaikäinen tulee harjoituksiin ilman huoltajaa, niin myös silloin saa tulla enintään 15 minuuttia ennen harjoitusten alkua. Tästä pitää ilmoittaa erikseen ohjaajille sekä ohjeistaa lasta kotona ja käydä keskustelua käyttäytymisestä salin ulkopuolella.
- Huolehdi, että lapsilla/nuorilla on asianmukaiset varusteet harjoituksissa.
- Huolehdi, että lapsella/nuorella on hankittu tarvittava lisenssi ja vakuutus harjoituksiin, tapahtumiin sekä kilpailuihin.
- Harjoitusten aikana vanhemmat/huoltajat eivät saa oleskella harjoitussalissa (tiloista riippuen). Harjoitussalissa saa oleskella ainoastaan erityisluvan saaneet.
- Luota valmentajien taitoihin ja kunnioita heidän tekemiään ratkaisuja.
- Vaikeissakin tilanteissa on pystyttävä asialliseen ja rakentavaan keskusteluun. Virheistä on pystyvä aina löytämään se oppimisen paikka.
- Pysy ajan tasalla seuran tiedottamisessa – lue kaikki ohjaajien viestit seuran WhatsApp chatissa/tiedotuskanavassa.
4. Sovitut pelisäännöt ohjaajille- Kohtelen kaikkia harrastajia oikeudenmukaisesti
- Harjoituksissa pidän järjestystä yllä ja kannan vastuun harjoitusten turvallisuudesta
- Arvostan parhaansa yrittämistä
- Kuuntelen, mitä harrastajilla ja vanhemmilla on sanottavaa, tartun ongelmatilanteisiin
- Toimin yhteisesti sovittujen asioiden puitteissa
- Pyrin tasokkaaseen harjoitteluun ja huomioin eritasoiset lapset, nuoret ja aikuiset